Facebook
Twitter
LinkedIn
Partisa
  • Home
  • Nieuws
  • Blog
  • Dossiers
    • Management
    • Zorg
    • Welzijn
    • Mantelzorg
    • Overige
  • Contact
  • Partisa
swimming-course-589497_1280

Bewegen, belangrijker dan je denkt!

14 februari 2015CynthiaBlog, Welzijn, Zorg

Stress heeft iedereen wel eens in zijn leven. Of het nu het verliezen van een baan is of ruzie met de buurman. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk wanneer je stress ervaart?

Om dit uit te leggen ga ik ons eerst even vergelijken met een dieren. Wanneer een dier in een vijandelijke situatie komt dan ontstaat de al om bekende “fight of flight” reactie. Er gaat een stoot adrenaline door het lichaam van het dier dat het in staat stelt om ofwel te gaan vechten met een vijand ofwel te gaan vluchten om zijn leven te kunnen redden. Stress maakt ook dat je sterker en alerter bent wat van groot belang is in deze situatie.

Om terug te komen op de mens weten we dat teveel adrenaline niet goed is voor ons lichaam en zeker als je het een langere tijd ervaart. Bewegen maakt dat dit hormoon oplost. Maar het vervelende van de mensheid is dat wij niet kunnen gaan vechten of rennen bij elk stresssignaal dat wij ervaren. En dus blijft deze adrenaline in ons lichaam zitten. Sterker nog, vaak doen wij bij stress het tegenovergestelde. We gaan slechter eten, blijven langer in bed liggen en bewegen minder.

Dus wat te doen bij stress? Rustig sporten! En dus niet bungyjumpen wat alleen maar nog meer adrenaline oplevert maar een stuk lopen, fietsen, zwemmen o.i.d. Bedenk wel dat de adrenaline niet zo maar uit je systeem is. Een wandeling van 10 minuten maakt geen indruk, zorg dat je je lichaam aan het werk zet om deze hormonen eruit te werken.

Dementie en bewegen

Beweging zorgt voor een betere doorbloeding,dus ook in onze hersenen. Dit maakt dat dementie minder snel zal verlopen en de kans op dementie vermindert als men voldoende beweegt. Bijzonder is dat door de onrust (dus ook stress) die dementerenden ervaren zij vaak uit zichzelf al meer geneigd zijn om te bewegen. Het is dus zeer belangrijk om hen de mogelijkheid hiertoe te geven! Dan heb je 3 vliegen in een klap: Het dementie proces verlangzaamt, het lichaam wordt sterker en men raakt zijn adrenaline kwijt.

Bedenk overigens ook dat elke beweging goed is. Dus ook het doen van de huishoudelijke klusjes is beweging, zeker als je het hebt over ouderen die over het algemeen minder conditie hebben. Voor ouderen geldt dat hoe meer je beweegt hoe beter het voor je is. Je lichaam blijft soepel, je hersenen worden goed doorbloed en je aderen slibben minder snel dicht. Beweging kan botontkalking zelfs tegen gaan!

Daarnaast is bewegen heel goed om de sta en loopfunctie te behouden.

Meditatie en bewegen

Er zijn veel overeenkomsten tussen bewegen en mediteren. Er is bewezen dat de hersenen anders functioneren als we bewegen of mediteren dan wanneer we “gewoon” functioneren. Bovendien maakt die andere manier van denken maakt ons scherper en flexibeler. We krijgen meer vat op onszelf en worden creatiever.

Mediteren wanneer je zeer gestrest bent is echter moeilijk, je gedachten gaan alle kanten op en het is moeilijker om in de “trans” van de meditatie te komen. Daarbij komt dat voor sommige mensen met een beperking dat in zijn geheel niet goed mogelijk is. Daarom is bewegen een belangrijk onderdeel om tot rust te komen. Voor mensen met psychische aandoeningen is aangetoond dat bewegen een gunstig effect heeft op de gemoedsrust.

Mensen met autisme en sport

Veel mensen met autisme hebben slechte motorische vaardigheden. Door training kan men dit verbeteren. Echter niet alle sporten zijn geschikt voor mensen met autisme. Er is behoefte aan structuur wat niet bij elke sport mogelijk is. Ook is er uit onderzoek gebleken dat mensen met autisme de dingen sneller zien en daardoor ze ook anders ervaren. Door deze factoren zullen sommige sporten meer stress opleveren dan verminderen helaas.

De kunst is om die vorm van bewegen te vinden die bij jou past. Voor de een is dat rennen, de andere wandelt liever een uur en de derde leeft zich uit op het tennisveld. Weet jij al welke vorm van beweging het beste bij jou past?

swimming-course-589497_1280swimming-course-589497_1280
labels: Adrenaline, Alzheimer, Autisme, Begeleiding, Bewegen, Dementie, Mediteren, psychiatrie, Sport, Stress

Tweets:

Volg Partisa
  • Disclaimer
  • Sitemap
  • Contact
© 2014 Partisa