Facebook
Twitter
LinkedIn
Partisa
  • Home
  • Nieuws
  • Blog
  • Dossiers
    • Management
    • Zorg
    • Welzijn
    • Mantelzorg
    • Overige
  • Contact
  • Partisa
Partisa_blog_14dec

Lekker en functioneel eten

14 december 2014CynthiaBlog, Welzijn, Zorg

Veel ouderen eten vanuit tafeltje dekje in te thuissituatie omdat koken nu eenmaal niet meer gaat. Op zich niets mis mee maar dit voedsel is vaak tot pap gekookt waardoor men weinig tot niet meer hoeft te kauwen. Maar kauwen heeft een aantal zeer belangrijke eigenschappen! Zeker voor dementerenden van groot belang. Om te beginnen geeft de geur van vers (gebakken) eten prikkels aan de hersenen. Daarnaast is het gevoel, de structuur van het voedsel eveneens een bron van prikkels die de hersenen stimuleert.

Last but not least is het grote belang dat kauwen een soort gymnastiek is voor het hoofd. Je gebruikt er heel wat spieren mee en veroorzaakt er een goede doorbloeding mee in het hoofd en de hersenen. Voorkomen van ziektes zoals Alzheimer doet het natuurlijk niet maar men onderzoekt nu wel of het effect heeft in het vertragen ervan, evenals het verbeteren van functies bij bijvoorbeeld halfzijdige verlammingen.

Fingerfood

Er is nu ook een nieuwe hype die Fingerfood heet. Het geven van eten dat met de hand te eten is maakt het eten voor dementerenden makkelijker en daardoor aantrekkelijker om te eten. De moeite van het proberen waard! Het geeft dementerenden hun zelfrespect ook weer terug, ze kunnen het zelf, hebben geen hulp erbij nodig. En geen tot pap gekookte groente die je niet met je handen kunt eten maar een knapperig stukje broccoli of wortel waar je op moet kauwen.

Eten en je geestelijk gestel

Wat je eet heeft natuurlijk ook veel invloed op hoe je je voelt. Suikers, en sommige E nummers maken vaak dat men druk wordt en kunnen je concentratie aantasten. Koffie is lekker maar drink je het te laat dan kan je niet slapen en drink je teveel dan worden sommige mensen daar erg nerveus van. Chocola daar in tegen bevorderd het gelukshormoon endorfine en banaan en warme melk met honing maken je slaperig en zijn dus goed om te nuttigen voor je gaat slapen. Onderschat dus de effecten op je psyche van wat je eet niet!

Het dekken van de tafel

Als laatste tip als het om eten gaat, het dekken van de tafel. In veel settings zie je dat de tafel een mooi tafelkleed heeft, met daarop bij het ontbijt bijvoorbeeld een aantal belegsoorten en boter uitgestald op tafel. Het bord, soms met motiefje, heeft soms zelfs een plaid eronder met kleurtjes en een gekleurd servetje. Kortom, een bont festijn van kleuren en vormen!

Dat lijkt fijn, voor veel mensen is dat het ook. Maar mensen met een concentratieprobleem zoals dementerenden, maar ook autisten en iemand die bijvoorbeeld een herseninfarct heeft gehad hebben daardoor moeite met zich op het eten te concentreren. Er zijn zoveel dingen die afleiden om het bord heen, dat men telkens bezig is met de omgeving in het hoofd en soms ook met de handen.

De oplossing is simpel. Doe alles wat minder, leg de keuze voor en haal het van tafel, zorg voor effen borden en zoveel mogelijk in dezelfde kleuren. Dan is de tafel rustig gedekt en kan men zich concentreren op het eten. Uit onderzoek is gebleken dat men dan ook meer eet.

Partisa_blog_14dec
labels: Begeleiding, Dementie, Fingerfood, Mantelzorg, NAH, Respijtzorg, Voeding

Tweets:

Volg Partisa
  • Disclaimer
  • Sitemap
  • Contact
© 2014 Partisa