Facebook
Twitter
LinkedIn
Partisa
  • Home
  • Nieuws
  • Blog
  • Dossiers
    • Management
    • Zorg
    • Welzijn
    • Mantelzorg
    • Overige
  • Contact
  • Partisa
Pak het moment en geniet!

Tips ter verbetering van de communicatie met iemand met dementie

22 januari 2015CynthiaBlog, Welzijn, Zorg

Hieronder een aantal tips van Partisa om de communicatie met iemand met dementie beter te laten verlopen. Deze tips zijn geschikt voor iedereen die op een één of andere manier te maken heeft met mensen met dementie.

  1. Wil je weten wat iemand met dementie vertrouwen en een veilig gevoel geeft en blij maakt? Een oprechte glimlach!
  1. Heb je wel eens gemerkt dat wanneer jij gespannen en kortaf bent, degene met dementie ook gespannen en kortaf wordt? 80% van de communicatie is immers lichaamstaal en deze straalt spanning uit.
  1. Onthoud dat de korte termijn en het opslagvermogen van het hier en nu verdwijnt. Let op met de communicatie dat je korte vragen stelt en korte antwoorden geeft, praat duidelijk en rustig zodat de informatie beter opgenomen kan worden.
  1. Wanneer je een lang verhaal vertelt over wat je wilt gaan doen met iemand met dementie zal hij eerder geneigd zijn NEE te zeggen omdat hij gewoonweg niet weet wat je vraagt. Wil je iets samen doen? Vraag het in een korte zin!
  1. Vertraag jezelf, pas je tempo aan en praat niet tegen iemand met dementie als hij je niet ziet. Hij kan wel eens niet doorhebben dat je achter hem staat en schrikt hiervan. Praat wanneer je gezien wordt, heeft iemand met dementie geen aandacht voor je? Niets is fijner dan lichamelijk contact, hand vast houden, schouder strelen, dan weten ze dat je er bent en voelen ze zich veilig. Probeer oogcontact te krijgen en vergeet ook die glimlach niet!
  1. Wanneer de dingen niet gaan zoals je wilt maar degene met dementie doet zijn best en denkt dat hij het goed doet, gun hem dat dan. Ga niet geïrriteerd vertellen dat het niet goed is of het snel even verbeteren. Pas je normen en waarden waar het kan aan op degene met dementie. Ze leren niet meer van hun fouten dus waarom dan niet glimlachen en door gaan waar jullie mee bezig waren.
  1. Als er iets gebeurt in de communicatie dat niet prettig is, blijf er dan niet over doorgaan. Accepteer het en laat het los. Degene met dementie weet zelf al snel niet meer wat er gezegd is en begrijpt jouw lichaamstaal en geïrriteerde, kwade of gekwetste commentaar al snel niet meer.
  1. Probeer eens in plaats van praten dingen te doen. Samen hand in hand een wandeling maken geeft een veilig gevoel en beweging tegelijkertijd. Samen luisteren naar muziek maakt iemand met dementie vaak blij. Ontspan en geniet van het gezelschap, laat je lichaam praten en vertellen dat je er bent. Het belangrijkste wat iemand met dementie nodig heeft, dat is een warme glimlach en zo af en toe een arm om hen heen.
  1. Wanneer iemand  met dementie dwars doet komt het vaak omdat ze de situatie niet begrijpen. Druk zetten om het hen te laten begrijpen maakt de situatie vaak slechter. Laat ze (mits de situatie het toelaat) liever in hun waarde laten en het op hun manier laten doen. Een andere manier om met tegendraads gedrag om te gaan is degene met dementie afleiden. Een goede manier hiervoor is hulp vragen voor iets, dat verhoogt ook de eigenwaarde.

10. Glimlach niet om te plezieren, pak het moment, probeer te genieten van de tijd die je samen hebt en               glimlach met je hart.

Partisa biedt cursussen en mantelzorgcoaching op het gebied van dementie. Heeft u interesse in informatie, een cursus of mantelzorgcoaching? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via het contact formulier. Like ons facebook voor meer informatie over zorg en welzijn.

Pak het moment en geniet!
labels: Alzheimer, Begeleiding, Communicatie, Dementerenden, Eigenwaarde, Glimlach, Hulpbehoevenden, Lichaamstaal, Ondersteuning. Begeleiding, ouderen

Tweets:

Volg Partisa
  • Disclaimer
  • Sitemap
  • Contact
© 2014 Partisa