Facebook
Twitter
LinkedIn
Partisa
  • Home
  • Nieuws
  • Blog
  • Dossiers
    • Management
    • Zorg
    • Welzijn
    • Mantelzorg
    • Overige
  • Contact
  • Partisa
voeding en dementie

Voeding, dementie en onze maatschappelijke waarden

22 oktober 2015CynthiaBlog, Zorg

De laatste tijd komen er steeds vaker berichten over voeding en het belang van voldoende goede voeding in het nieuws. Maar wanneer je niet in staat bent zelf te koken zijn er weinig mogelijkheden om aan goede voeding te komen.

Voor goede voeding kunnen we de volgende voorwaarden stellen:

  1. Het moet (tenzij men slikproblemen heeft) stimuleren tot het kauwen.

Kauwen is de gym voor de hersenen, het maakt dat er bloed gepompt wordt door de aderen in je hoofd door de “training” van de spieren. Veel voeding in zorginstellingen, tafeltje dekje en kant en klare maaltijden vallen door deze voorwaarde al af. Het kan ziektes als dementie zelfs vertragen en bij NAH verbeteringen aanbrengen.

  1. Het moet voldoende vitamine en mineralen bevatten.

Ook hiervoor geldt dat zorginstellingen, tafeltje dekje en kant en klare maaltijden vaak niet voldoen aan een voldoende portie vitamine. Men kan hier overigens nog wel een mouw aan passen door extra vitaminetabletten te slikken

  1. Tafel moet zo gedekt zijn dat het uitnodigt om te eten.

Een kartonnen doos waar tafeltje dekje in vervoerd wordt ziet er niet bepaald aantrekkelijk uit, een tafel dekken heeft dus wel de voorkeur. Maar let wel dat een bont aangeklede tafel niet voor iedereen geschikt is! Je hebt ook rekening te houden met mensen met een NAH of dementie die afgeleid kunnen worden door teveel kleuren en keuzes op tafel. Dat maakt dat ze hun aandacht niet hebben bij het eten en daardoor minder eten dan gewenst

  1. De voeding moet afgestemd zijn op je persoonlijke dieet.

Bijna iedereen heeft wel zijn beperkingen in voeding of juist elementen die extra moeten worden toegevoegd. Voor ouderen in het algemeen geldt dat ze voldoende vitamine B12 moeten slikken omdat ze hier minder van aanmaken. Heb je last van kalium tekort dan eet men meer tomaten en bananen, bij hart en vaat ziekte minder vet. Bij hoge bloeddruk minder zout maar bij lage bloeddruk juist iets meer en vaker rozemarijn. Enorm veel tips kan je vinden over voeding en ziektebeelden dus het is goed om je voedingspatroon aan te passen.

  1. Pas op met de E nummers.

Veel kant en klaar maaltijden zijn voorzien van een grote hoeveelheid E nummer en zout. Voor mensen die daar gevoelig voor zijn zoals kinderen kunnen E nummers hele vervelende effecten hebben. Heeft je kind veel suikers op brood als lunch? Dan kan het in de middag zich vaak een stuk minder goed concentreren. Suikers zijn werkelijk niet goed voor je, en we krijgen er veel te veel van binnen door de “gewone” voeding die we eten, we hoeven niet nog extra toe te voegen. In plaats van limonade kan je ook komkommer / citroen water nemen dat zeker 1 dag houdbaar is in de koelkast en heerlijk zoetzuur is wanneer je het een paar uur laat trekken.

Fingerfood

Fingerfood houdt in dat het eten met de handen gegeten kan worden. Dit geldt dus niet voor de tot pap gekookte groente, maar wel voor de frietjes of licht gekookte wortelen. Wanneer men niet geholpen hoeft te worden met eten eet men meer en makkelijker en het is ook een stukje eigenwaarde wat je daarmee krijgt. Dit geldt voor een kind dat niet “gevoerd” wordt, maar ook voor degene met dementie die zelf zijn groente met zijn handen kan eten omdat hij niet meer weet hoe hij met bestek om moet gaan.

Het is sowieso niet prettig om alleen te eten, zien eten doet eten en voor jezelf maak je het je vaak makkelijk. Een van de oplossingen is dus te zorgen dat je met regelmaat samen kan gaan eten.

Dan is er ook nog het koken zelf. Er is niets waar je meer trek van krijgt en je speekselklieren van gaan werken dan de geur van vers bereid eten. Nog een goede reden om gezamenlijk te eten en te koken en of te koken in bijzijn van degene die het op gaat eten en niet in een aparte (gaar) keuken. Bij Partisa koken we dan ook graag met de klanten samen want dat prikkelt de zintuigen en tevens is er weer wat beweging waar veel hulpbehoevende een tekort aan hebben.

voeding en dementie

Armoede en voedsel verspilling

Op voeding wordt vaak bezuinigd in langdurig zorginstellingen. Slecht voor degene die hiervan afhankelijk is want die heeft daardoor de eerder genoemde vitamine tabletten nodig en niet te vergeten minder lekker eten. Maar ook armoede maakt dat mensen ongezonder eten, iets wat vervolgens op de gezondheid neerslaat en uiteindelijk de zorgkosten flink omhoog brengt. De vraag is of we in Nederland niet meer zouden moeten doen om de armoede omlaag te brengen zodat mensen meer geld hebben om gezonder te eten wat uiteindelijk minder zorgkosten met zich meebrengt.

Het bizarre is dat er tegelijkertijd zoveel voedsel wordt weggegooid binnen huishoudens, maar vooral ook bij supermarkten en horeca gelegenheden. Uit onderzoek is gebleken dat 1/3de van ons voedsel wordt weggegooid. In Frankrijk is er inmiddels een wet aangenomen die supermarkten verplicht om hun overgebleven voedsel niet weg te gooien maar te doneren naar goede doelen. Dat is een goed begin! En anders zou het voedsel nog eerder aan boeren gegeven kunnen worden om er goede compost van te maken dan het te laten verbranden in een afvalfabriek. Duurzaam omgaan met ons lichaam en met onze voeding is een mooi item om eens over na te denken binnen de maatschappij en onze politiek.

labels: Armoede, Dementie, Fingerfood, hersengymnastiek, Koken, Voeding

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Tweets:

Volg Partisa
  • Disclaimer
  • Sitemap
  • Contact
© 2014 Partisa